header pattern

Kutatási folyamat

Anyakönyv

Minden ügyfelemnek elsőkén az otthoni kutatást szoktam javasolni. Vizsgálják meg a családi fényképalbumokat, olvassák el azok hátlapjait.
Bontsák ki az eleik által őrzött borítékokat, és nézzék meg a családi feljegyzéseket. Nem elhanyagolandó a keresztlevelek egybegyűjtése, illetve a családi gyászjelentések átadása sem.

Utóbbiak lehetnek kész nyomdai gyászjelentések, vagy szimpla újságból kivágott szedetek is, illetve a Biblia kilapozása is célravezető lehet, hiszen abban találhatunk egy-két feljegyzést. Fontos az "öregjeink" meghallgatása is, legyenek azok a nagyszüleink vagy egy nagynéni illetve nagybácsi.

Fontos azon idősekkel is felvenni a kapcsolatot, akikkel már elhunyt nagy- és dédszüleinkkel tartották a kapcsolatot, munkahelyi vagy jószomszédi viszonyt ápoltak. El kell látogatnunk a temetőkbe, és a helyi egyházakhoz is, hogy minél több információt tudjunk átadni a kutatás megkezdése előtt.

Ezen iratok- és feljegyzések átadása után egy találkozó vagy levélváltás alkalmával meghallgatom a családi történeteket, és egy szerződéskötés után elkezdem a kutatást.

Minden olyan családtagnak is megpróbálom az adatait kikutatni amennyiben nem ütközik a törvények adta szabályzatokkal, akiknek csak például a születési vagy halálozási évkörét ismerjük, de a hónapot és napot nem.

A polgári anyakönyvek vizsgálata után (kutatható tárgyév – 1895.10.01.) következnek a felekezeti anyakönyvek vizsgálatai a honos megyei levéltárban ahol 1828-ig lehetséges a kutatás, vagy az egyháznál, ahol az anyakönyvezés kezdetétől van lehetőség a kutatásra. A kutatás időhatárát sok esetben meghatározza a felekezet típusa és az, hogy egyáltalán épségben találom-e az anyakönyveket.

Ha a helyi egyháznál nincs lehetőségem a kutatásra, akkor a hozzám legközelebb lévő Magyar Nemzeti Levéltár - Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában tudom az anyakönyvi vizsgálatot elvégezni, majd ezekről másolatot kérni a Magyar Nemzeti Levéltár – Óbudán található Lángliliom utcai levéltárában van lehetőség. Ennek a levéltárnak a reprográfiai díjszabásairól, erre a linkre kattintva tájékozódhat. Persze az anyakönyvi kutatás alatt számtalan adatot gyűjtök (a legmeghatározóbbakat), de ez a kutatás is véges.

Továbblépésként ha valakinek ezen adatok nem lennének elegendőek, akkor egy közrendű család esetében lehetőség van olyan adatokat gyűjteni amiket szintén a honos levéltárak őriznek.

Ilyenek a céhes levelek és jegyzőkönyvek, vagy említhetném a település összeírásait. Kutathatóak továbbá a végrendelet gyűjtemények, lakcímnyilvántartások, peres és nem peres törvényszáki iratok, katonasággal kapcsolatos anyagok.

Nemes családok esetében a lehetőségek nagyobbak, hiszen ezen családokat több szempontból tartották nyilván. Itt is az elsődleges az anyakönyvi kutatás, de azt követően lehetőség adódik a vármegyében keletkezett iratok átolvasására melyekben a családokat és tagjaikat név szerint említik, kereshetünk peres iratokat ahol a családnak igazolnia kellett a nemességét illetve genealógiai tabellákat csatoltak ezekhez az anyagokhoz.
Ha a család birtokos volt akkor az szintén azt jelentette, hogy íratok keletkeztek, vagy ha a vármegye életében szerepet vállalt valaki akkor ott szintén.

Nem is érdemes ebben a pár sorban leírni, hogy miket is lehet kutatni, hiszen itt gyakorlatilag az egész levéltár teljes anyagát, és számos irodalmat forgathatunk.

Minden esetben a kutatási folyamatról beszámolót készítek, és ezt folyamatosan bővítem is a kutatás alkalmával. Körülbelül 2-3 hetente frissül és olvashatja el minden ügyfelem, a saját fenntartott fiókjában a honlapon keresztül.

A talált és lemásolt dokumentumokat kronológiai sorrendbe szedve egy kötetbe köttetem, és ahhoz leírást készítek. Ezen lemásolt iratokat egyébként digitalizálom is, és feltöltöm az ügyfeleim csatornájára ahol letölthetővé válik. A beszámolót, és kötetet átadva mellékelek egy segédletet is, hogy az idegen kifejezések között könnyebb legyen a boldogulás is, de természetesen el is magyarázom a jelentésüket.

Még több információért navigáljon a Segédletek / Családfa típusok menüpontra, ahol szintén magyarázom a folyamatokat, és eligazodhat a kutatási formák között.

Sok esetben nem egyszerre derítek fel minden rokont, van lehetőség ütemezett kutatásra is, mely sokkal nagyobb mértékben pénztárcabarát, mint ha egy szuszra tudnánk le az egész kutatást. Így minden korábbi ügyfelemmel tartom és ápolom a létrejött bizalmi kapcsolatot.