header pattern

Nemességi kutatás

Kattintson a nagyításért

Ez a legnagyobb érdeklődéssel fogadott kutatási forma. Sajnos azonban nem mindenkinek adatik meg az, hogy nemesi ranggal bíró felmenőkkel rendelkezik.

Amellett, hogy ez a kutatás nyújtja a lehető legtöbb információt, ez a legnehezebb is. 

Tudomást kell szereznünk a családunk eredetéről, ismernünk kell történetét, tisztában kell lennünk annak hírével. Hiába van az anyakönyvbe bejegyezve, hogy ns. X. Y. elvette ns. Z. ZS.-t ez még vajmi kevés a pontos "állapot" felméréséhez.

Lehetséges, hogy bár nemesek voltak felmenőink, de paraszti életet éltek, akkor csak éves megyei vagy a járást érintő statisztikákban találkozunk a nevükkel. 

Ha azonban a család birtokos volt, vagy aktívan részt vállalt az egyház támogatásában, esetleg szerepet vállalt a település szenátusában vagy a megye életében, akkor már teljesen más adatokat kapunk a statisztikák mellett.

Kereshetünk végrendeleteket vagy családi hagyatékokat, közgyűléseken keletkezett iratokat, nemesi perben való részvételt, címeres nemeslevelet (mely egy nemes családnak a legnagyobb kincs) és még számos információkat.

Ezen kutatásnak a megrendelő csakis saját maga vethet véget, mert ha valakit elkap a hév, akkor a kutatás akár fél évig, vagy egy-két évig is elhúzódhat, de az adatok ömlenek és ömlenek.