header pattern

Levéltárak

Bevezető

Számtalan esetben találkozom olyan panaszokkal, ahol egy-egy segítséget kérő személy elpanaszolja, hogy a kutatást nagyban befolyásolja a levéltárakról szóló kevés információ, így sok esetben félbe is marad a kutatás.

Sok esetben nem tudja a kutató megkülönböztetni a központi levéltárakat a fióklevéltáraktól, az egyházi levéltárakon belül a különböző felekezeti levéltárakat, nem beszélve a mai határainkon kívül lévő, de rengeteg magyar anyagot őrző állami és felekezeti kutatóhelyeket, mert csak olyan honlapokat talál, amik vagy elavultak, vagy keverik a szezont a fazonnal, illetve hiányosak a bemutatások esetleg csak egy adott területre koncentrálnak.

Nos, a GénKapocs egyetlen egy cikkben összegyűjtötte az összes olyan hazai és környékbéli levéltárakat, ahol őriznek a történelmünkkel kapcsolatban forrásanyagokat. Ahol egy kutató ha nem hivatásos családfakutatóra bízza a kutatást hanem saját maga szeretne kutatni, de szeretne eligazodni a levéltárak tömkelegében.

A levéltárakat 2 fő és 15 alkategóriába soroltam be. A két főkategória egyike a Közigazgatási (Állami vagy Területi illetve Tartományi), míg a másik az Egyház felekezeti levéltárak. Ezen felsorolt levéltárak Észak-Bohémiától - Dél-Erdélyig nyúlnak, és ezeken belül az összes létező területet lefedik.

Természetesen nem teljes a felsorolás, és biztos, hogy hiba is van benne, de mindenféle képen meg kell említenem, hogy próbáltunk a fejlesztőcsapattal a lehető legpontosabban eljárni, és az amatőr kutató kedvére járni.

Közigazgatási (Állami vagy Területi illetve Tartományi) Levéltárak

Magyar Nemzeti Levéltárak (Központi levéltári egységek)

Magyar Nemzeti Levéltárak (Fióklevéltári egységek)

Egyéb Hazai Levéltárak (BFL, MÁV, Mormon egyház stb.)

Erdélyi Állami Levéltárak (Erdély és Székelyföld)

Felvidéki Állami Levéltárak (Biccsétől - Pozsonyig)

Vajdasági Állami Levéltárak (Pancsovától - Szabadkáig)

Kárpátaljai Állami Levéltárak (Munkácstól - Técsőig)

Osztrák Állami Levéltárak (Vorarlberger tartománytól Burgenlandig)

Cseh Állami Levéltárak (Észak-Bohémiától - Cseh Sziléziáig)

Egyházi és Felekezeti levéltárak

Római Katolikus Levéltárak (A történelmi határainkat tekintve)

Egyéb Katolikus Levéltárak (A történelmi határainkat tekintve, Görög Kat., Ferences, Domonkos stb.)

Református Egyházfelekezeti Levéltárak (A történelmi határainkat tekintve)

Evangélikus Egyházfelekezeti Levéltárak (A mai határainkat tekintve)

Osztrák Egyházfelekezeti Levéltárak (Innsbrucki Egyházmegyétől - Eisenstadti Egyházmegyéig)

Egyéb Egyházfelekezeti Levéltárak (Ortodox, Unitárius, Zsidó stb. levéltárak)

Hibajelentés

Ha ön szerint egy térkép hibás adatokat rejt, esetleg pontatlan címet mutat, vagy elavult telefonszámot, vagy egyszerűen hiányos egy térkép kérem ne habozzon kijavítani minket, szívesen veszünk bármilyen kiegészítést. Amennyiben segíteni kíván és új információi vannak, úgy erre a linkre kattintva küldje be a javaslatait.